
Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat koulutuksen tai työelämän ulkopuolella tai tarvitsevat tukea saavuttaakseen tarvitsemansa palvelut. Etsivä nuorisotyö tarjoaa nuorelle varhaista tukea ja vahvistaa nuoren valmiuksia päästä elämässä eteenpäin. Etsivä nuorisotyö perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen ja nuoren kanssa tehtävään yhteistyöhön. Etsivän nuorisotyön tavoitteena on synnyttää nuoressa sisäistä motivaatiota sekä asettaa yhdessä nuoren kanssa tavoitteita ja tukea nuorta niitä kohti.
Etsivä nuorisotyö aloitetaan ensisijaisesti perustuen nuoren itsensä antamiin tietoihin ja hänen omaan arvioonsa tuen tarpeesta. Etsivä nuorisotyö voidaan aloittaa myös muiden viranomaisten luovuttamien tietojen perusteella. Suurin osa yhteydenotoista tulee oppilaitoksilta siinä vaiheessa, kun nuori on keskeyttänyt opinnot jostakin syystä. Yhteistyö nuoren auttamiseksi kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennen kuin nuori on tipahtanut palveluverkoston ulkopuolelle. Yhteistyössä etsivän nuorisotyöntekijän kanssa nuorella on mahdollisuus kerätä tietoa ja taitoja sekä sellaista sosiaalista pääomaa, joilla suunnataan kohti aikuisuutta.
Etsivää nuorisotyötä on tehty Suomessa 1990-luvulta alkaen, nuorisolakiin se on kirjattu ensimmäisen kerran vuonna 2011. Muuramessa ensimmäinen etsivä nuorisotyöntekijä on aloittanut työnsä elokuussa 2010. Etsivän nuorisotyön toimisto sijaitsee nuorisokeskuksessa, mutta työ on liikkuvaa – työtä tehdään siellä, missä nuoret ovat. Tämä voi tarkoittaa paitsi jalkautumista luomaan kontakteja nuoriin esimerkiksi oppilaitoksiin myös jalkautumista kulkemaan nuoren kanssa virastoihin ja palveluihin. Etsivän nuorisotyön tehtävä on täydentää olemassa olevia palveluja, ei korvata niitä. Muuramessa etsivä tekee moniammatillista yhteistyötä muun muassa sosiaalitoimen, seurakunnan sekä työpajan kanssa.
Yksittäisten nuorten ja nuorten ryhmien tukemisen lisäksi etsivä nuorisotyöntekijä seuraa nuorten elinoloja ja ajankohtaisia ilmiöitä. Etsivällä nuorisotyöllä on yhteiskunnallinen tehtävä – tuoda palveluiden ulkopuolella olevien nuorten ääni kuuluviin, tehdä näkyväksi palveluvajeita ja niitä yhteiskunnan tukiverkon rakoja, joista nuoret voivat pudota.
Keväällä 2020 koronan suljettua nuorten harrastus- ja vapaa-ajanviettopaikat käynnistettiin Muuramen kunnan nuorisotyössä uusia digitaalisen nuorisotyön malleja. Nuorisotyötä vietiin verkkoalustoille erityisesti pelitoimintaan painottuen. Nuoret kokoontuivat nuorisopalveluiden “diginuokkarille” pelaamaan ja viettämään aikaa yhdessä nuoriso-ohjaajien kanssa. Toiminnasta käynnistyi Bittiliiga, jonka tavoitteina oli luoda nuorten digitaalisen harrastamisen mahdollisuuksia turvallisessa ympäristössä.
Bittiliiga on kasvanut vauhdilla tuhansia nuoria tavoittavaksi ilmiöksi, jonka juuret ovat edelleen Muuramessa. Toiminta pyörii vapaa-ajan kasuaalin pelaamisen ohella mm. elektronisessa urheilussa, mediatuotannossa ja nuorisotyöllisyydessä. peli- ja harrastustoimintaa järjestetään monipuolisesti sekä valtakunnallisella tasolla, että kohdennettuna paikallisena toimintana. Muuramessa aktiivisia nuoria löytyy pelitoiminnan ja elektronisen urheilun ohella esimerkiksi vastuurooleista mediatuotannossa ja pelinohjauksessa. Parhaana sijoituksena löytyy Muuramen MetsO -joukkueen neljäs sija valtakunnallisesta CS:GO -liigasta.
Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke kiteyttää digitaalisen nuorisotyön mm. seuraavanlaisesti:
Digitaalinen nuorisotyö…
…keskittyy nuorisotoimialan ja nuorisotyön käytäntöjen digitalisointiin.
…tarkoittaa digitaalisen median ja teknologian hyödyntämistä tai käsittelemistä nuorisotyössä välineenä, toimintana tai sisältönä.
…käsittää laajan valikoiman menetelmiä ja lähestymistapoja, joita voidaan hyödyntää missä tahansa nuorisotyön muodossa.
…on toimintaa, jota ohjaavat samat tavoitteet, arvot ja periaatteet kuin muutakin nuorisotyötä.
…voi tapahtua sekä fyysisessä että digitaalisessa ympäristössä.
(Lähde: Mitä nuorisotyön tulisi tietää? Havaintoja teknologisoituvasta yhteiskunnasta, 2019)
Bittiliigassa tehdään pääsääntöisesti verkossa tapahtuvaa digitaalista nuorisotyötä. Toiminta painottuu pelitoiminnan ympärille ja elektroninen urheilu toimii kuin käyntikorttina Bittiliigan alustoille. Liigasta löytyy tekemistä pelaamisen ja muun digitoiminnan ympäriltä monesta eri näkökulmasta. Bittiliigassa nuorisotyö hyödyntää digitaalista pelitoimintaa nuorisotyön toteuttamiseen sekä välineenä, toimintana että sisältönä. Liigan palvelut pyrkivät kattamaan laaja-alaisesti pelimaailmaa sekä siihen liittyviä ilmiöitä ja rinnakkaisaiheita. Verkossa tapahtuvan toiminnan lisäksi mm. turnaukset, lanit ja ryhmätapaamiset mahdollistavat fyysisesti järjestettävän aktiviteetin.
Fyysisen maailman verrokkina Bittiliigalle voi toimia esimerkiksi nuorisotila ja sieltä löytyvä perinteinen, mutta suosittu biljardipöytä. Nuorisotilalla nuoriso-ohjaajat tekevät nuorisotyötä. Tilan suosituin harrastusalusta on usein biljardipöytä ja nuoret kerääntyvät pöydän ympärille harrastamaan taitotasosta riippumatta. Pelaamisen ohessa nuoret viettävät aikaa ystäviensä kanssa ja kohtaavat uusia ihmisiä. Nuoriso-ohjaajat järjestävät nuorisotilalle biljarditurnauksia siinä missä esimerkiksi pingis-, ilmakiekko ja pöytäfutisturnauksiakin.
Vaikka pelipöydät ovat usein nuorisotilan keskiössä on paikka silti nuorisotila eikä pelihalli. Nuorisotilan toiminta ei ole seuratoimintaa vaan nuorisotyötä ja siksi toimintaperiaatteet eroavat merkittävästi esimerkiksi biljardiseuran toiminnasta. Toiminnan tavoitteellisuus ja kilpailu eivät ole itseisarvoja, vaan työkaluja muiden toimintamallien joukossa. Vanhan ja ikävän ajatusmallin mukaan nuoriso-ohjaajat pelaavat vain biljardia ja juovat kahvia. Nuorisotyö on kuitenkin todellisuudessa kasvatustyötä, jonka työvälineet ovat erityisesti nuorille mieluisia. Nuorisotilan toiminta on nuorille maksutonta ja pohjautuu nuorisolakiin sekä kasvatuksellisiin tavoitteisiin.
Bittiliiga toimii osittain kuin digitaalisena nuorisotilana, jonka keskiössä on pelaaminen. Samoin kuin nuorisotilatoiminta on myös Bittiliigan toiminta on nuorille maksutonta ja pohjautuu nuorisolakiin sekä kasvatuksellisiin tavoitteisiin. Bittiliigan pyrkimyksenä on mm. tukea nuorten harrastamista, edistää yhteisöllisyyttä ja parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Lisäksi turvallisen peliympäristön luominen, terveelliset elämäntavat ja kasvun ja itsenäistymisen tukeminen ovat Bittiliigan toiminnassa tärkeitä teemoja. Bittiliigassa nuoriso-ohjaajat ja muut kasvatusalan ammattilaiset järjestävät yhdessä tietotekniikan ja pelialan osaajien kanssa toimintaa nuorille. Hybridimallista hyötyy ensisijaisesti nuori, joka pääsee mukaan turvalliseen ja mielekkääseen toimintaan.
Bittiliigan tavoitteena ei ole tehdä kaikista nuorista ammattipelaajia. Vaikka liiga käsittelee kilpapelaamista ja elektronista urheilua, on sen tavoitteena ensisijaisesti matalan kynnyksen harrastustoiminta kaikille siitä kiinnostuneille nuorille. Digitaalisen pelaamisen ja e-urheilun suosion kasvaessa on tärkeää tukea nuorten harrastusmahdollisuuksia. Suurin osa pelaajista kaipaa ensisijaisesti yhdessä tekemistä ja toimintaan mukaan pääsemistä.
Bittiliigassa toimivat ohjaajat ovat mukana luomassa turvallista ja toimivaa peliympäristöä nuorille. Häiriökäyttäytymiseen puututaan ja toistuvista sääntöjen rikkomisista seuraa sanktio. Liigan pelitoiminnan säännöt mukailevat Fair Play:n sekä Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL) sääntöjä. Liigan pelit ovat moderoitua ja otteluiden sekä keskustelukanavien kommentit tallentuvat lokeihin. Pelaajilla on myös tarvittaessa suora yhteys ohjaajiin ja he voivat pyytää apua liigan tukipalveluihin suunnatuilla kanavilla.
Nuorisokeskuksen nuorisotilassa järjestetään monenlaista ohjattua toimintaa ja keksitään uutta nuorten toiveiden mukaan tavallisen avoimen nuorisotilatoiminnan lisäksi. Muuramen keskustan nuorisotilalla voit esimerkiksi pelata biljardia, pingistä ja pelikonsoleilla, tavata kavereita ja nuoriso-ohjaajia tai käyttää tietokoneita.
Kinkomaan nuorisotilalla voit esim. pelailla lauta- ja korttipelejä. Niiden lisäksi voit pelailla pelikonsoleilla, tavata kavereita ja nuoriso-ohjaajia.
Kaikki toimintamme on päihteetöntä! Tilalla työskentelee kaksi nuoriso-ohjaajaa sekä satunnaisesti harjoittelijoita.
1. Alkoholin / muiden päihteiden nauttiminen ja tuonti tiloihin on ehdottomasti kielletty.
2. Tupakkatuotteiden käyttö ja niiden esiintyminen tiloissa on kielletty. Tupakointi on alueella kielletty.
3. Tilojen käyttäjät huolehtivat tilan siisteydestä itse niin, että luovuttaessaan tilan seuraavalle se jää siistiin kuntoon. Ylimääräisten tavaroiden säilytys on kielletty.
4. Käyttäjä vastaa kaikista vahingoista, joita käytöstä aiheutuu tilojen kiinteälle tai irtaimelle omaisuudelle.
5. Vastuuhenkilö on ensisijassa vastuussa sääntöjen noudattamisesta. Vastuuhenkilöllä on oikeus ja velvollisuus poistaa luvatta tulleet henkilöt ja puuttua sääntörikkomuksiin.
6. Käyttäjä sitoutuu noudattamaan henkilökunnan ohjeita tilan käyttöä koskevissa asioissa.