
Muurame on Keski-Suomen yrittäjäystävällisin kunta. Täällä autetaan asukkaita ja yrittäjiä lentoon jo yli sadan vuoden kokemuksella. Lue lisää alta.
Yrityskoordinaattorin tehtävät ja toimenpiteet.
Tehtävät | Toimenpiteet |
Yrittäjäyhteistyö |
|
Uudet kontaktit ja verkostot |
|
Aloittavien yrittäjien tuki |
|
Yritysten sijoittuminen Muurameen |
|
Olemassa olevien muuramelaisten yritysten kasvu- ja kehittymisedellytysten tukeminen |
|
Viestintä |
|
Työpaikkaomavaraisuus |
|
Yrityksen perustamispalveluja Muuramessa tarjoaa maksutta kunnan yrityskoordinaattori Mika Partanen.
Yrityksen perustamisessa on 2 vaihtoehtoista polkua: 1) yrityksen perustaminen, ilman että haetaan starttirahaa ja 2) yrityksen perustaminen niin, että haetaan starttirahaa.
Kummassakin tapauksessa yrityskoordinaattori voi sinua auttaa.
Miten etenet jos olet perustamassa yrityksen, ilman että haetaan starttirahaa?
Varaa aika yrityskoordinaattori Mika Partaselta. Hänen kanssaan pohdit muun muassa seuraavat yrityksen perustamiseen liittyvät asiat:
Perustamisvaiheiden jälkeen ja yritystoiminnan alettua yrityskoordinaattori auttaa sinua myös myöhemmissä yrityksen kasvuun ja kehittymiseen liittyvissä palveluissa, mm.
Miten etenet jos olet perustamassa yrityksen ja aiot hakea starttirahaa?
Jos olet työtön työnhakija, varmista TE-toimiston yhteyshenkilöltäsi, onko olemassa jotain tekijöitä jotka voisivat estää starttirahan saamisen. Jos starttirahan saamiselle ei ole esteitä, varaa neuvonta-aika yrityskoordinaattori Mika Partaselta.
Kaikki starttirahan hakijat tekevät TE-toimiston sivuilla starttirahahakemuksen ja hakemuksen liitteeksi tulevan Liiketoimintasuunnitelman. Liiketoimintasuunnitelma tehdään Omayrityssuomi.fi -palvelussa.
Yrityskoordinaattori auttaa kummankin dokumentin täyttämisessä.
Muutoin yrityskoordinaattorin palvelut aloittavalle yrittäjälle samoin kuin edellä on kuvattu.
Muurame kasvoi menestyväksi yrittäjäkunnaksi määrätietoisen kehittämistyön seurauksena.
Korpilahdesta vuonna 1921 itsenäistynyt Muurame oli alkujaan vakaa maatalouspitäjä, jossa yli 70 % väestöstä sai elantonsa maataloudesta tai sen seurauksena. Kunnassa oli sen syntyvaiheilla myös muutama merkittävä teollisuusyritys, ja se olikin jo tuolloin yksi maakunnan teollistuneimpia kuntia.
Kunnan syntyhistorian alkuvaiheilla yrittäjähenkisen elinkeinoelämän kulmakivi maatalouden ohella oli puunjalostusteollisuus, joka sisälsi muun muassa Muuramen huonekalutehtaan, sahan ja sahaan liittyneet hakkuu- ja uittotyöpaikat. Sodan jälkeen elinkeinoelämä monipuolistui maatalouden kustannuksella, ja kuntaan syntyi esimerkiksi teknisen-, rakennus-, kaupan- ja palvelualojen yrityksiä.
Poliittisesti yrittäjyyteen kannustaminen ja elinkeinoelämän tukeminen valittiin yhdeksi kunnan keskeisimmäksi strategiaksi 1960–1970-luvuilla, ja elinkeinoelämä kehittyi muun muassa teollisuuskylän perustamisen myötä. Elinkeinoelämän elvyttäminen vaikutti osaltaan myös kunnan väkimäärään, joka alkoi kasvaa tasaisen voimakkaasti vuonna 1965 kiihtyen edelleen vuosikymmenen lopussa, samaan aikaan kuin silloisissa naapurikunnissa Jyväskylää lukuun ottamatta asukasluvun kasvu pysähtyi tai taantui.
Teollisuuskylään muutti 1960-luvulta lähtien kymmeniä teollisuudenalan yrityksiä. Siellä valmistettiin esimerkiksi talviurheiluvälineitä, hirsihuviloita, metsä- ja maataloustyökoneita, virtausmittareita, keskusvoitelujärjestelmiä ja saunankiukaita. Osa tuolloin toimineista yrityksistä menestyy varsin hienosti vielä nykyäänkin. 1970-luvun lopussa rakennettiin myös ensimmäinen liikekeskus, joka toi tullessaan myös toivottuja erikoisliikkeitä kuntaan. 1980-luvulla Muurameen avattiin puolestaan kunnan matkailua merkittävästi siivittänyt Riihivuoren hiihtokeskus.
2000-luvulla Muurame-lähtöinen Y4-ideologia palkittiin Brysselissä vuonna 2006. Y4-yrittäjyysideologiapalkinnon kävi pokkaamassa Brysselissä muuramelainen teollisuusneuvos ja ideologian isä Jorma Nokkala 7.12.2006. Kilpailuun osallistui 28 eri maata ja Y4 oli 400 idean joukosta luovin ja innostavin yrittäjyysaloite Euroopassa. Nimi Y4 tulee neljästä Y:stä: Yrittäjyys Ylös Yhteiskunnassa Yhteistyöllä. Muuramessa vihittiin Y4-yrittäjyystalo käyttöön 12.6.2007.
2010-luvulla Ysitien varteen rakentui Muuramekeskus, joka on kunnan uusin kauppojen keskittymä (mm. K-supermarket, Alko, Lidl, Halpa-Halli). Muuramekeskuksen ohi kulkee vuorokaudessa 16 500 ajoneuvoa.
Muuramessa panostetaan voimakkaasti yritysten toimintaedellytysten parantamiseen ja uuden yritystoiminnan syntymiseen. Keskeisen sijainnin ja aktiivisen elinkeinopolitiikan myötä Muurame on kehittynyt viimeisten vuosikymmenien aikana Keski-Suomen yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi. Muurame on saanut yrittäjiltä kiitosta muun muassa hyvästä yhteistyöstä ja ketterästä päätöksenteosta. Muurame onkin Suomen Yrittäjien ELPO-tutkimuksen kestomenestyjä – se on ainoana kuntana ollut jokaisessa kyselyssä valtakunnassa 10 parhaan kunnan joukossa ja pääsääntöisesti oman maakuntansa ykköskunta.